Hoppa till sidans innehåll

Vårvindar friska


I min ungdom när jag tävlade i friidrott för friidrottsklubben Tjalve i Norrköping inledde vi alltid tävlingssäsongen med ett träningsläger i Frostavallen i Skåne under påskhelgen.

Där hade alltid våren kommit längre än i Norrköping och vi finslipade formen med hård snabbhetsträning efter all mängdträning som vi hade underkastat oss under vintermånaderna.

När vi sedan kom hem från träningslägret kände vi att vi var väl förberedda att krypa ner i startblocken på olika tävlingar runt om i Sverige.

Just den här markeringen med ett träningsläger för att markera inledningen på en ny säsong saknade jag under många år efter min aktiva bantävlingsperiod. I synnerhet när jag övergick till att springa maraton där det inte finns någon riktig början och slut på säsongerna, utan man kan tävla i stort sett året runt.

Vad gör man då när man saknar någonting, som man inser att det inte är svårare än att det är något som man kan göra något åt? Jo, man tar tag i sitt liv, och greppar tag i det man saknar.

Sedan några år tillbaka har Anneli och jag arrangerat vårt egna lilla träningsläger. Även nu i Skåne för att få lite mer vårkänsla än i Hultsfred, men inte i Frostavallen utan i Helsingborg. Här får vi en långhelg med de mesta av en kombination av allt vad kroppen önskar från stadsflanering till långa träningspass om drygt två timmar. En sådan helg hade vi nu i slutet av mars. Vi började lite mjukt på fredags förmiddagen med en tur till Helsingör där vi gjorde de nödvändiga inköpen för att kunna återställa vätskebalansen efter träningen och bastustötarna.

När vi var tillbaka i Helsingborg installerade vi oss på hotellet för att omgående förbereda oss för det första träningspasset som bestod av intervaller på Helsingborgs friidrottsarena. Vaktmästarna på idrottsanläggningen såg lite frågande ut när vi undrade om det var OK att vi utnyttjade banan någon timma, men när dom insåg att vi var seriösa idrottare fick vi klartecken och det var bara att springa in och knyta på spikskorna. På hotellet fanns en fin bastuanläggning som vi nyttjade efter varje träning. Därefter någon timmes vila för att sedan avsluta fredagen med ett restaurang besök på kvällen och samla nya krafter till kommande dag. När frukosten hade fått sjunka undan var det dags för lördagspasset som bestod av två timmar och tjugo minuters distanslöpning. Vi sprang förbi Sofiero och norrut utmed Öresund i en timme och tio minuter för att vända om och springa samma väg hem. Bastu och ett nytt krogbesök och även den dan var tillända. Nu var det bara söndagen kvar och nu kändes inte benen direkt som fjärilsvingar. Passet genomfördes före hotellfrukosten och bestod av en timmes löpning i parken runt Olympia, där statyn av Riokalle hejade på oss varje varv. Ja, då återstod bara sista bastun och sista frukosten och träningslägret var till ända.

 

Att den närmaste omgivningen har synpunkter på mina sätt att återuppliva mina ungdomsminnen på har jag genom åren lärt mig att leva med. När jag berättade om våra planer på ett träningsläger i Helsingborg var den återkommande kommentaren ”Finns det inget närmare ställe du kan springa på?” Jo, det gör det säkert. Men när jag flög hem från USA nu i februari hamnade jag på samma plan som Hammarby fotbollslag som hade varit på träningsläger i Los Angeles. Jag undrar hur många som ställde samma fråga till dom? Och hur kul hade det varit för dom om dom skulle ha sina träningsläger på söderstadion. Och hur många spelare hade då tyckt att det hade varit något trevligt lag att representera om man inte kunde kosta på spelarna ett träningsläger på något trevligt ställe?

Hur som helst har i alla fall Anneli och jag fått en trevlig weekend och en bekräftelse på att tävlingssäsongen kan starta när som helst.

Born to run

Göran

 

           

 

Uppdaterad: 18 APR 2009 12:01 Skribent: This is a mailto link

räknare 
sedan 2011-01-06

 

Postadress:
Hultsfreds LK
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Besöksadress:
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Kontakt:
Tel: 0732188589
E-post: anders_runners@hotma...

Se all info