Hoppa till sidans innehåll

Tvångstankar eller livskvalité


 

En gång i tiden för mycket mycket länge sedan, när TV rutan var svart/vit och kanalerna kunde räknas på ena handens fingrar, fick jag för mig att jag någon gång skulle prova känslan av att springa ett marathon. När tiden och åren gick och boxaren Ingemar Johansson och den rödhårige artisten Thore Skogman fick stora rubriker i tidningarna när dom bromsade sig fram genom Stockholms gator, då fanns det ingen återvändo, nu skulle det bara ske. Året var 1982 när jag för första gången stod i startfållan. Den dagen slogs ett värmerekord för Stockholms marathon som jag tror fortfarande står sig. Mina barn var små, vilket bidrog till att jag inte alls var så vältränad som jag borde och hade hoppats på. Men på en medioker tid (4.44) tog jag mig i mål med en kropp som värkte i flera veckor. Och i och med den målgången så borde ju också storryn vara slut, men så är inte fallet.

Efter något decenium och ca 100 maror senare, framförallt i Sverige, men även på ett flertal platser utomlands sprang jag mitt första marathon i Italien, närmare bestämt i Venedig. Där hände det något i min kropp. Jag satt på mitt vandrarhem efter loppet, samlade och summerade tankarna över vad jag hade gjort. Inte bara sprungit, för maran i Venedig är ingen mara som jag längtar tillbaka till. Nej, jag tänker på hela “kittet” som sådant. Jag hade ju upptäkt fördelarna med lågprisflyget, som för övrigt trafikerar stora delar av Italien. Jag hade upptäkt fördelarna med boendet på vandrarhem, som dels är hälsosamt för kreditkortet men är även ett boende som gör att man kommer i kontakt med mycket människor till skillnad från att låsa in sig på ett hotellrum. Jag upptäckte även fördelarna med att utforska närområdet runt loppet, om man nu inte har för bråttom tillbaka hem till Sverige. I det fallet är Venedig rätt plats eftersom Venedig inte är likt någon annanstans på jorden. När jag hade summerat allt tänkande kom jag på att just liknande äventyr ska fortsättningsvis bli min musik och “way of living”. Det var då jag bestämde mig för att springa alla marathonlopp som finns att uppbringa i Italien.Just då trodde jag att det fanns ca 30-40 maror, men senare har jag upptäckt att det finns ca 60 maror i Italien. Jag har i skrivande stund avverkat 25 stycken, men eftersom jag fortfarande är ung så har jag ju många fina löparår framför mig.

Nu är det inte så att den här målsättningen med alla maror i Italien är det ända som min kropp fokuserar på. När Svenska Marathonsällskapet instiftade en ny utmärkelse som delades ut till medlemmar i sällskapet som sprungit marathon i 25 olika europeiska länder, kom mina hjärnceller åter i dallring. Hur skulle det vara om jag besämde mig för att springa marathon i alla europeiska länder som har något marathon att erbjuda? Likt ett årsmöte var det inte många ögonblick mellan frågeställningen och klubbslaget. På den “restlistan” jag upprättade, över ofullbordade europeiska länder har jag i år kunnat stryka tre länder. Malta, Serbien och Liechtenstein, och är även anmäld till Estland och kan då summera 31 avklarade europeiska länder. Jag tror då att jag har mindre än tio länder kvar.

Om jag nu ska fortsätta min krönika gör jag det med rodnande kinder, eftersom jag trots allt inser hur jävla barnslig jag är med med mina urlöjliga målsättningar till både idrotten och livet. Men eftersom skrivandet för många konstnärer är en terapi, så fortsätter jag.

Jag har ju redan berättat att jag sprang i Liechtenstein på försommaren. Anledningen var ju att få med Liechtenstein på europalistan. Nu var inte det vilket dussinlopp som helst, utan bansträckningen var upp och ner genom alplandskapet och loppet platsar säkert på min top 5 lista över mina jobbigare maror. Men vad jag inte visste när jag åkte dit var att just det loppet ingick i en serie av fyra alplopp som hade namnet “Mountain Marathon Cup” (MMC). Där ingick även “Tour de Tirol” I Österike, Zermat och Junfrau marathon I Schweitz. Har Ni räknat ut vad jag vill säga? När jag hade läst igenom inbjudningarna till dessa tre MMC lopp hade jag långt innan jag själv visste om det bestämt att jag skulle genomföra Mountain Marathon Cup. Det är ju vad varje man med minsta självaktning måste genomföra. Tour de Tirol går nu i oktober och dit är jag redan anmäld. Inte nog med att det är ett marathon, utan dagen före är ett 10 km lopp och dagen efter ett halvmarathon. Då har man på tre dagar sprungit 73 km och “klättrat” 2200 höjdmeter. Det är inte så att jag tar det hela med en klackspark, utan förbereder mig minutiöst. Jag har inhandlat ett par löparskor just avsedda för alpterräng och jag åker till Gisseskalle en gång i veckan där jag under två timmar springer upp och ner. När jag står redo för tävlingen kommer det inte att finnas någon utav kvinna född man i sju soknars omkrets, som varit fler gånger på toppen av Gisseskalle som vad jag har varit. Dom två andra loppen i Schweitz får vänta till nästa år. Är det någon som vill henka?

Ja, att inte allting står rätt till har jag fått höra många gånger, och stundtals tror jag nog att det stämmer. Men det är ju många som avviker från det “normala”. Tänk bara på alla grova förbrytare som avtjänar långa fängelsestraff som strider mot sammhällets normer. När dom en gång i tiden gick på dagis var det förmodligen ingen skillnad på dom och alla deras kamrater. Vilken dag och i vilket sammanhang förändrades dom från att vara som alla andra till den udda individ som blev resultatet? Nu efter fullbordad krönika tvingas jag ju inse att jag själv inte är dragen efter en rät linje med tanke på all tvångssyndrom på både Italienska maror, europeiska maror och MMC lopp. Men för egen del vet jag precis vilken dag och i vilket sammanhang det hela “gick snett” för mig. Men till det hoppas jag kunna återkomma till i framtida krönika.

 

Born to run

Göran

 

Uppdaterad: 04 AUG 2011 11:05 Skribent: Göran Lennström

räknare 
sedan 2011-01-06

 

Postadress:
Hultsfreds LK
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Besöksadress:
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Kontakt:
Tel: 0732188589
E-post: anders_runners@hotma...

Se all info