Hoppa till sidans innehåll

Skidor 3


 

Vintern fortsätter att falla oss skidälskare i smaken. Jag har kunnat konstatera att skidaktiviteten i klubben har varit god med både klubbmästerskap, en elljustävling och representation på europeiska stortävlingar. Det har också varit fina förutsättningar att träna på skidspåren runt Hagadal, vilket är en förutsättning för att tekniken ska falla på plats. Eftersom suget för skidåkning är stort ska jag nu presentera ytterligare två tävlingar som ingår i worldloppet serien, nämligen Gatineauloppet i Canada och Amerikan Birkebeinerloppet i USA.

Eftersom det är en lång resa till nordamerika och de båda nordamerikanska loppen avlöper helgerna efter varandra beslöt jag mig för att kontakta en resebyrå och åka båda loppen på samma resa. Jag valde PWT-travel som jag hade åkt med en gång tidigare. Jag flög från Arlanda till Montreal via Amsterdam där jag anslöt med övriga deltagare på resan som mestadels var norrmän. I Montreal hyrde vi bilar och fortsatte resan mot Ottawa där tävlingen äger rum i en nationalpark som heter Gatineauparken. Ottawa är en fantastisk vinterstad, men jättekall. Utanför vårt hotel var en park fylld med vackra isskulpturer som ingick i en tävling där vackraste skulpturen så småningom skulle koras. Gatineauloppet är 53 kilometer långt, på lördagen körs det i classisk stil och dagen efter samma bana i fristil. Banan var ganska kuperad men utan några jättesvåra utförsåkningar vilket ändå gjorde den någorlunda lättåkt, även för mig som är livrädd för branta utförsåkningar. Loppet kördes första gången 1979 med ca 1000 deltagare, som mest var det 2003 med ca 3400 deltagare. Det är ett snösäkert område och loppet har aldrig behövts ställas in.

När helgen var slut åkte vi tillbaka till Montreal och flög vidare till Minneapolis. Där stannade vi i några dagar och bekantade oss med staden. Eftersom det är gamla utvandrarbyggder från både Norge och Sverige fanns det mycket nordisk anknytning i staden och våra guider var oftast norsktalande. När helgen närmade sig förflyttade vi oss till Hayward där tävlingen för Amerikan Birkebeinerloppetvar förlagd. Det här loppet är 54 kilometer i classisk stil eller 50 kilometer fristil. Problemet är bara att båda disiplinerna går samtidigt, så här tvingas man välja. Eftersom jag är en utpräglad skejtare valde jag den fria stilen och slapp därmed proceduren med fästvalla. Den här banan erbjöd nästan ingen diagonalåkning. Banprofilen var likt ett tvättbräda, antingen uppför eller nerför. Inga stora eller branta backar men hela tiden antingen uppför eller nerför vilket jag tyckte var väldigt jobbigt. Endast dom sista kilometrarna före mål som gick över en sjö var plan och först där fick man in en någorlunda fin åkrytm i kroppen, men då var det ju snart dags för målsnöret. Amerikan Birkebeinerloppet kördes första gången 1973 endast med 48 deltagare. Störst var det 1997 med 7800 deltagare. På en sådan resa med många olika förflyttningar både med flyg och bil och med många olika hotelövernattningar rekomenderar jag att åka med en resebyrå som har vana från liknande resor. Ska man planera en sådan resa själv är det många detaljer att tänka på. PWT-travel var ett bra val i det här fallet.

 

På tal om att planera för kommande resor så har Dan Hättander och jag långt framskridna planer på en skidresa till nästa vinter. Det kommer att bli en kombinationsresa till Marcialonga i Italien den 29 januari 2012 och helgen efter König Ludwig Lauf i södra Tyskland den 4-5 februari 2012. En högst preliminär resplan skulle kunna se ut så här: Flyg till Italien. Tåg eller hyrbil till tävlingen. Tävling Marcialonga. Några dagars upplevelser på väg till nästa tävling. Tåg till Oberammergau där nästa tävling är. Tävling i Oberammergau. Tåg till någon av flygplatserna Memminen eller München. Flyg hem. Låter detta skejtkul så hör av dig till Dan eller mig helst före den 1 oktober då det börjar bli dags att boka, så kanske vi blir några stycken.

 

Born to run.

Göran.

Uppdaterad: 16 FEB 2011 13:11 Skribent: This is a mailto link

räknare 
sedan 2011-01-06

 

Postadress:
Hultsfreds LK
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Besöksadress:
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Kontakt:
Tel: 0732188589
E-post: anders_runners@hotma...

Se all info