Hoppa till sidans innehåll

Skidor 2


 

För ganska exakt ett år sedan kunde ni läsa i min krönika om ”Worldloppet”, en serie skidtävlingar som äger rum runt om i världen och som samlar tusentals deltagare varje år. Nu har ju vädergudarna gett oss förutsättningar för skidåkning, så jag har nu för avsikt att komma med ytterligare information om nämnda tävlingar, och jag börjar med dom två loppen som ligger närmast till hands för oss att ta sig till, nämligen Birkebeinerrennet i Norge och Finlandia Hiihto i Finland.

 

Birkebeinerrennet ligger ungefär på samma avstånd som vi har till Vasaloppet. Tävlingen går från byn Rena över kalfjället till Lillehammer en sträcka på 54 kilometer. Det speciella med det här loppet är att man måste bära med sig en ryggsäck, vägande minst 3,5 kilo. Detta som minne av att man i januari år 1206 räddade den norska kungafamiljen genom att bära den norska kronprinsen Haakon i en ryggsäck över fjället. Om det är någon av dagens åkare som tror på den storyn är jag tveksam till. Men vid målgången står en funktionär och känner på ryggsäcken så den inte bara är packad med fågelfjädrar. Jag var där första gången år 2007 för att åka loppet, men på grund av stark blåst på fjället fick dom första åkarna vända om när dom kom till fjället och tävlingen avblåstes. Jag som ännu inte hade startat tänkte gå ner på startrakan och prova skidorna lite, men på vägen dit halkade jag och knäckte ett revben som gjorde sig påmind i flera månader efteråt. Därefter var det bara att köra de ca 50 milen hem igen med oförättat ärende och ca 2500:- fattigare. Året därefter var jag emellertid tillbaka i startfållan och då var förhållandena betydligt bättre, sol och nästan vindstilla. Loppet går i klassisk stil och börjar med kraftig stigning i närmare 15 km till man är uppe på fjället. Därefter är det ca tre mil lite småkuperat i hårda kanonfina spår innan det bär utför mot Lillehammer de sista 15 kilometrarna. Loppet gick för första gången 1932 med 155 deltagare. Flest antal deltagare var det år 2006 med 10174 deltagare då loppet var fulltecknat för första gången. Enligt worldloppets jubileumsbok är Birkebeinerrenet ett av de mest krävande av alla worldloppen, och jag tror dom. Jag var så trött att jag mådde illa direkt efter målgång.

 

I finska Lahti kan man också åka worldloppet skidor. Där kan man åka 50 km klassiskt på lördagen och lika långt men fristil på söndagen. Här gick det första loppet 1974 med 1334 deltagare. Flest åkare var det 1984 med 13226 löpare. Det är relativt enkelt att ta sig till Lahti. Jag åkte båt till Helsingfors och därifrån är det tio mil att köra bil. Start och mål är placerad i deras vackra idrottsanläggning rakt under de imponerande hoppbackarna som varje vinter kan ses på TV i samband med deras backhoppar tävlingar. Loppet startar med en kraftig uppförsbacke som går parallellt med hoppbackens underbacke, och eftersom målet är nere på idrottsplatsen så får man ju så småningom samma backe fast åt andra hållet. Utmed banan finns det bara en riktigt brant nerförsbacke, men den är å andra sidan så brant att fegisar som jag gör allt för att minimera farten och plogar så mycket man bara orkar. När jag var på väg till Lahti trodde jag aldrig att det skulle kunna bli någon tävling då regnet öste ner och inne i Lahti var det rena vårfloderna som rann utmed gatorna. Men ändå fanns det snö i skogarna så det räckte och med rådande förhållande hade dom också fått till riktigt hyfsade spår. När jag skulle återvända till båten i Helsingfors råkade jag ut för tidsbrist, så jag fick springa direkt från mållinjen till bilen och köra till båten så fort Golfen förmådde. När jag väl satt i båtens bastu och bubbelpool med tillhörande pilsnerdricka, kändes det mycket skönt att ha genomfört både det klassiska och fristilsloppet.

 

Om det nu finn någon som känner att det skulle vara skönt att komma hemifrån några dagar och omsätta givna information till praktisk handling finns det möjlighet att följa med på vinterns begivenheter som bär iväg till Tartu i Estland med tävling 63 km klassiskt den 21 februari, och/eller Engadin skidmarathon 42 km fristil i Schweiz den 14 mars. Väl mött.

 

Så här årets första dagar är det ju också kul att summera lite vad man varit med om under året. Och då kan jag konstatera att jag har varit ute på 21 utlandsresor. Då räknar jag ju även dom nordiska länderna som utlandsresor som inte behöver vara varken så långa eller kostsamma. Det finns väl också en anledning att skänka våra lågprisflyg en tanke som möjliggjort att jag vid åtta tillfällen kommit nästan gratis till Italien, Lettland Tyskland och Slovakien. Av dom 21 resorna har 17 varit löprelaterade, 2 med skidåkning och 2 i samband med träningsläger. Nog är det väl en gudagåva att man har fått löpning och skidåkning som fritidsintressen, annars hade jag nog inte kommit längre än till gågatan.

 

Born to run

Göran

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 09 JAN 2010 16:09 Skribent: This is a mailto link

räknare 
sedan 2011-01-06

 

Postadress:
Hultsfreds LK
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Besöksadress:
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Kontakt:
Tel: 0732188589
E-post: anders_runners@hotma...

Se all info