Hoppa till sidans innehåll

Skidor 1


 

Att vår styrelse då och då tar ett och annat gott beslut på styrelsemötena kunde vi konstatera för något år sedan då det beslutades att vår löparklubb ska vara ansluten till Svenska skidförbundet.Det har ju visat sig genom åren att det är ett antal medlemmar som gärna byter ut stötchocken under fotsulorna mot asfalten, till förmån för att glida fram över vita vidder. Det är både ett trevligt avbrott i den ofta så monotona löpträningen, och att man får känna att det finns andra muskelgrupper i kroppen som har legat i dvala under löpsässongen. För dom som är intresserade av motionstävlingar öppnas också nya möjligheter och nya platser under vintern. För den som tror att skidåkning är lika med Vasaloppet hade jag tänkt ägna denna min första skidkrönika.

Förra året utgavs en bok som heter "Worldloppet, 30 years of skiing around the world". Den handlar om hur organissationen runt "worldloppet" kom till, vilka tävlingar som ingår i worldloppet, och hur det går till att erövra utmärkelsen "Worldloppet gold master". Det finns för närvarande 15 tävlingar som ingår, varav 11 är i europa, en i Kanada, en i USA, en i Japan och en i Australien. Fram till den 31 maj 2007 var det 2462 personer varav 157 svenskar som var "worldloppet masters". Man ska då ha genomfört minst tio worldlopp varav ett måste vara i en annan världsdel än var man själv bor.

Björn Dählie är en av fyra personer som har skrivit förord till boken. Han berättar att han under slutet av sin karriär deltog i några av worldloppen och han hoppas även kunna göra det i framtiden. Dom gigantiska startfälten med tusentals åkare, spänningen sekunderna före start, entusiasmen bland åskådarmassorna utmed banan och slutligen timmarna efter loppet när man kan sitta på hotellet i en skön fotölj och summera loppet tillsammans med sina medtävlande är mycket starka känslor och upplevelser fortsätter Dählie. Han är mycket tacksam över de personer som grundade worldloppet för 30 år sedan och även mot de personer som organiserar loppen idag. Han avslutar med att säga att utöver dom titlar inom skidåkningen som han redan har, kunna lägga ytterligare en prestigefull titel, nämligen worldloppet master.

THE WORLDLOPPET SKI FEDERATION är ett internationellt förbund för längdskidåkningen. Målet med förbundet är att främja hög kvallite av längdskidåkning världen över. Idén föddes av amerikanaren Tony Wise 1978 och organissationen grundades samma år med dom nio största skidloppen i världen. Idag ingår 15 skidlopp på 4 continenter. Ungefär 90000 skidåkare har årligen nöjet av worldloppet och träffar nya vänner runtomkring i världen. I Europa finns worldloppet tävlingar förutom Vasaloppet i Sverige, också i Norge, Finland, Estland, Polen, Schweitz, Österrike, Tyskland, Frankrike, Tjeckien och Italien. Alla som löser ett worldloppetpass får varje höst en tidning som innehåller information om årets tävlingar. Den tidskriften har kommit att bli längdskidåkarnas bibel där man kan planera årets skidresor, läsa om varje enskild tävling samt info om hur man anmäler sig till de olika arrangemangen. Där kan man också läsa namnen på de som året innan blivit nya masters.

Nu finns det också dom som inte nöjer sig med att erövra WL-mastern en gång. Fransmannen Hannes Larsson och Schweitzaren Jan Jasiewicz har tagit mastern inte mindre än 15 gånger var. Hannes berättar i boken att han började åka skidor som tre åring. Han tycker att WL-master prestationen är mer värld än ett OS guld, som ju endast kräver en seger, medan ett WL-master kräver tio segrar över sig själv. Jaa, så kan man ju kanske också se på saken! Även på damsidan finns det dom som gillar att göra det mer än en gång. Blanca Nedvedicka från Tjeckien och Ludmila Kolobanova från Ryssland har fem masters var. Ludmila har dessutom sprungit mer än 50 marathon, vilket ytterligare visar att löpning och skidåkning är en oslagbar kombination. Den svensk som har samlat ihop flest masters är Östen Segefjäll som har fyra.

Som Ni kanske förstår av rubriken på krönikan kommer jag framöver att återkomma till ämnet worldloppet och då mer i detalj presentera de olika loppen som ingår. Ni som inte kan hålla er till dess kan gå in på www.worldloppet.com där det finns mycket spännande information. Jag har själv för avsikt att nu i februari åka till Canada där jag ska åka två lopp, ett classiskt och ett fristil, därefter till USA för ett lopp i fristil.

Med förhoppning om en riktig vargavinter.

Born to run.

Göran

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 15 JAN 2009 16:05 Skribent: This is a mailto link

räknare 
sedan 2011-01-06

 

Postadress:
Hultsfreds LK
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Besöksadress:
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Kontakt:
Tel: 0732188589
E-post: anders_runners@hotma...

Se all info