Hoppa till sidans innehåll

RAPPORT FRÅN IRLAND

03 NOV 2014 06:30
Ett gäng från HLK har varit på Irland och sprungit
  • Skapad: 03 NOV 2014 06:30

LÖPARRESA TILL DUBLIN

Årets resa blev en tripp till Irland.

Lördagen 25/11 möttes vi upp på Arlanda och detta år var vi totalt 14st förväntansfulla löpare och supporters som tog oss en välbehövlig höstresa.

Det blev en lång dag i dubbel bemärkelse för när vi väl var framme så var vi var tvungna att vrida tillbaka klockan en timme eftersom vi befann oss i en annan tidzon och senare på kvällen kom vi även underfund med att vi skulle flytta tillbaka klockan ytterligare en timme pga, vintertiden.

Eftersom vi tjänade ett par timmar var det ju läge att gå ut en sväng direkt efter vi hade checkat in på hotellet och undersöka närområdet och vi som var piggast avslutade kvällen på mother Kellys som var en av de tusentalet trevliga små pubar som går att hitta i Dublin. Där sjöng och spelade de sina gamla kända kamp och frihetssånger  och alla utom vi utlänningar sjöng med i texterna. Det var en annorlunda och lite märklig känsla för det märktes att alla berördes av texterna och det kan man ju förstå om man tänker tillbaka på deras historia med IRA:s terrordåd och kamp för en enad stat som inte ligger allt för långt tillbaka i historien.

Söndagens uppgift var att ta en promenad och titta på start och målområdet samt att hämta ut våra nummerlappar. Joakim som varit lite velig innan vi åkte och inte hade anmält sig i tid innan platserna tog slut skulle försöka jaga rätt på en startplats också. Vi hittade ganska snart till målområdet och starten låg inte långt därifrån, men vi fick gå en bra bit för att komma till det expo där nummerlapparna fanns.

Joakim fick reda på att alla startplatserna var slut men att det var möjligt att lösa det om han sprang för någon välgörenhetsorganisation och pungade ut med minst  2000:- eller dyl. vilket han vänligen avböjde. Men tjejen han pratat med i tävlingsexpeditionen hade frågat om han rest långt för att springa loppet och då hade Jocke tagit chansen och drgit en liten snabb snyftis om att han rest enda från Sverige tyckte tydligen efter en stunds väntetid lite synd om Jocke så hon letade rätt på honom bland allt folk och gav honom en gratis startplats i loppet. Riktigt kul tycker jag och det är ju riktigt likt Jocke som alltid är lite full i fan. Kanske hade Jocke kopplat på stora charmen också eller också så var det en ren artighetsgest från henne, vem vet ?

 Det var något i alla fall något som man märkte ofta, att Irländarna var väldigt artiga och trevliga mot alla i sin omgivning och inte bara mot oss turister.

På kvällen laddade vi lite olika inför måndagens lopp och för min egen del blev det en stor pizza som var fylld med starkt kryddad kyckling och jalapenos och det skulle senare visa sig var ett smärre misstag.

Vaknade tidigt på måndagen ( typ 04:30 ) med rejäl kramp i magen och det var bara att gå upp och lätta på trycket och det blev en tur till toaletten 3- 4 gånger till under de närmaste timmarna och sedan gick jag upp kl, 07:00 vilket var 2 timmar innan start och tryckte i mig ett par chokladbitar. Det var det enda jag tordes stoppa i mig men nu började magen i alla fall kännas lite stabilare så det skulle nog gå vägen.

Perfekt löpväder med ca: 15 grader lite blåst, molnigt och inget regn. Vi var alla laddade inför uppgiften och det blev en härlig dag för de flesta av oss även om vi hade det lite olika jobbigt att ta oss till målet men vi klarade iaf, av det allihop och det var det inte alla som gjorde. Trots det perfekta vädret så började folk stupa i asfalten redan efter en mil och det fortsatte så hela loppet och ambulanserna körde skytteltrafik hela dagen. Mycket märkligt, men en teori är att det kan vara så att Irländarna är så positiva och överskattar sin förmåga till den milda grad att de springer tills de stupar helt enkelt.

Själva banan skulle vara lättsprungen och flack men det stämde inte helt. Jag tyckte den var riktigt kuperad och bucklig men den gjorde också att det var riktigt kul att springa och man såg ju även en hel del av staden och dess sevärdheter.

Efter loppet gick jag hem till hotellet och tog med mig en Irländsk ale´ ner i ett varmt badkar och slumrade till en halvtimme och det gjorde susen. Efter det var jag pigg som en mört igen och senare på kvällen tog vi oss ut en sväng i djungeln av små trevliga matställen och pubar igen. Vi hade ännu en fantastisk kväll med de extremt trevliga Irländarna och vi upptäckte att det inte var en tillfällighet att de kan sjunga. Det verkar ta mig tusan som alla blivit födda med en fantastisk sångröst i det landet för ju fler pubar vi besökte så sjöng de bara bättre och bättre och även om ni nog inte tror på mig så berodde det inte på att vi drack mer och mer Guinness eller whiskey utan det var verkligen så.

På tisdagen vaknade vi upp till det som man föreställer sig vara ”vardagsvädret” i Irland nämligen grått och regnigt busväder så det var en ypperlig dag för att hoppa på de traditionella ”hop on hop of” bussarna som finns i många storstäder. Vi åkte runt och tittade och besökte lite olika sevärdheter och eftermiddagen tillbringade vi genom att shoppa lite. På kvällen blev det sedvanlig tur till en trevlig restaurang och vi avslutade kvällen med en kort sväng på hotellpuben.

Onsdagen innebar hemresa och allt flöt på ganska bra trots att vi blev tvungna att mellanlanda i Danmark på vägen hem och byta flyg för att ta oss hem till Arlanda och Stockholm igen.

Vi skiljdes alla som vänner och jag hoppas verkligen att jag återser samtliga och även några fler nästa år när det är dags att flyga till varmare länder för ett nytt maraton igen.

Robban.  

Skribent: Anders Tuvesson

räknare 
sedan 2011-01-06

 

Postadress:
Hultsfreds LK
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Besöksadress:
Anders Andersson, Slättvägen 14
57735 Hultsfred

Kontakt:
Tel: 0732188589
E-post: anders_runners@hotma...

Se all info